woensdag 20 juni 2012

Zou jij....

Op feestjes en partijen is het altijd leuk tijdverdrijf om te praten over onmogelijke keuzes of dingen waarvan de kans dat ze gebeuren wel heel erg klein is. Zou je liever doof of blind zijn is zo'n vraag. Ik ken veel mensen die van muziek houden en daarom resoluut zeggen liever blind te zijn, want braille is zo geleerd en boeken hoef je niet perse te lezen, die kunnen je ook voorgelezen worden. Ik vraag me af hoeveel makkelijker braille is dan gebarentaal. En de impact van het niet kunnen zien lijkt mij ook figuurlijk niet te overzien. Maar goed, ik ben dan ook erg gesteld op mijn zicht.

Wat zou je doen met een miljoen, is ook zo'n vraag waar mensen uren over door kunnen praten. Zou je blijven werken? Eindelijk gaan doen wat je leuk vind? Waarom deed je dat dan niet al in de eerste plaats? Wat houd je nu tegen om te doen wat je leuk vind? Gaat het echt alleen om geld? Of zijn er andere drijfveren die jou tegen houden in het doen wat je echt leuk vind? Zou je het uitgeven aan een huis? Een auto?  Of een groot feest geven? Zoveel mensen, zoveel wensen.

Er zijn ook vragen die je veel minder vaak hoort, maar daarom niet minder interessant zijn. Zou jij, bijvoorbeeld trouwen als je daar vrijheid voor terug zou krijgen?

Stel dat je in een fijnmazige cultuur bent opgegroeid (klik hier voor een beetje theorie over f en g culturen) en anderen mensen dus voor jou bepalen wat je doet en met wie je dat doet. Ook al ben ja allang 18 geweest en misschien zelfs wel al 20. Zou je dan met een willekeurig iemand trouwen waar je niet van houd of verliefd op bent gewoon om eindelijk je eigen gang te kunnen gaan? Of zou jij andere manieren vinden om je vrijheid te bevechten?

Misschien moet ik dat op het volgende feestje eens in de groep gooien,  of denk je dat ik de sfeer daarmee om zeep  zou helpen? Omdat dit soort gesprekken eigenlijk bedoeld zijn als entertainment, en niet echt ergens over mogen gaan?

2 opmerkingen: