vrijdag 28 maart 2014

Vrijheid een WOT opdracht

Hoe blij ben jij met jouw vrijheid, is de WOT vraag van deze week.

Gisteren was ik op de crematie van een van de meest vrije zielen die ik ooit heb ontmoet.
Zij deed altijd datgene waarvan zij dacht dat het goed was en begon daar al jong mee. Opgegroeid in een cultuur waar kinderen ingetogen en op de achtergrond hoorde te zijn stapte zij nieuwsgierig op iedereen af. Wilde ze de ander leren kennen en begrijpen.

Ze ging braaf, zoals dat hoorde een degelijke studie doen, maar toen die degelijke studie was afgerond besloot ze het roer om te gooien en de vrijheid te nemen om acting class in Canada en Londen te gaan volgen.

Toen de kinderen van het gezin 100 gulden hadden gekregen als een zeldzaam cadeautje van hun ouders was zij dat geld binnen no time kwijt. Weggeven aan een zwerver. En hoe iedereen dat ook bestempelde als dom of naief, zij hield voet bij stuk, die meneer had het meer nodig dan ik. Onbegrijpelijk voor de mensen in haar omgeving, en daar was ze zich heel goed van bewust, maar zij nam de vrijheid om te doen waarvan zij dacht dat het goed was.

Ik zie haar als een voorbeeld, maar realiseer me dat ik voor anderen misschien wel eenzelfde voorbeeld ben. Weliswaar op andere vlakken. Maar ook ik heb me bepaalden vrijheden toegeƫigend.Ook al voelt dat voor mij helemaal niet zo. En ik werd als even dom en naief bestempeld toen ik zakken chips en nootjes die ik meegekregen had van mijn stage aan de eerste de beste zwerver gaf, met hetzelfde idee. Hij had het meer nodig dan ik.

Ik heb de vrijheid om uit de kast te komen als lesbienne, en later toch als biseksueel (hoewel ik dat laatste nog steeds wel eens verzwijg als ik mensen uit "de scene" tegen kom die ik alleen maar oppervlakkig uit "de scene" ken)

De vrijheid om mijn eigen spirituele paden te bewandelen, in mijn prille tienerjaren omvatte die vooral het zen boeddhisme, later werd dat hekserij omdat dat voor mij meer westers was, meer toe te passen in het hedendaagse leven. En daarna heb ik die paden geprobeerd samen te bewandelen. Wel binnen een andere vorm van boeddhisme. Weer later bewandelde ik het pad van de Godin, en ben ik ingewijd als Priesteres van de Godin. Terwijl ik steeds meer dat boeddhisme ook aan me voel trekken.

De vrijheid om te experimenteren met monogamie en polyamorie.

De vrijheid om geen vlees te eten.

De vrijheid om me te kleden in een kledingstijl die door velen als alternatief wordt bestempeld.

En zelfs de vrijheid om over al deze dingen te kunnen en te mogen bloggen. Maar zoals ik eerder al schreef (hier, ook voor een WOT) heeft vrijheid ook zo zijn grenzen en zijn beperkingen. Of misschien moet ik het geen beperkingen noemen maar verantwoordelijkheden. Want, zoals ik toen ook al schreef, jouw vrijheid houd op, waar die van een ander begint.

Ik ben heel erg ontzettend, ontiegelijk blij dat ik in een land leef waar zoveel vrijheden zijn. Maar ik laat me ook met liefde beperken in sommige vrijheden gewoon omdat ik de grenzen van anderen niet wil overschrijden.

En jij? Hoe sta jij tegenover vrijheid?

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, je bent vrij om te bepalen hoe je die invulling wilt geven, Zoals het bij bloggen hoort, je bijdrage  mag kort, lang, in blog, plog- of vlogvorm zijn.. Het gaat erom dat je het woord dat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten