woensdag 26 juni 2013

10 doe het zelf tips voor een groenere wereld

Gisteren had ik bezoek van een meisje dat ik alleen van Facebook ken. Ik had mijn orakelkaarten voor haar geraadpleegd. En zij had bamboe (voor een insectenhotel) en dropplantjes voor mij in ruil. Omdat ze ook een roodkapjekapje voor me gaat maken heb ik voor de plantjes maar andere plantjes in ruil gegeven. Ruilen is leuk, maar het moet wel een beetje in verhouding met elkaar blijven staan.

En ja, ook voor lezers van dit blog wil ik best mijn orakelkaarten raadplegen in ruil voor iets dat in een enveloppe past :) Dus mocht je een vraag hebben mail mij even op mis.laura.artemis@gmail.com. (dit omdat hier eerder naar werd gevraagd) Andere fan mail mag natuurlijk ook naar dat adres.

Omdat het Facebook meisje en ik elkaar verder niet zo heel goed kennen ging het gesprek al snel over op dingen die we allebei interessant vinden, zoals insectenhotels, het redden van bijen en vegetarisch eten. Aangezien ik nog net niet donkergroen ben hier tien eenvoudige tips voor de licht(er)groene mensen onder ons, of mensen die graag wat groener zouden willen zijn!

1 Eet eens wat vaker vegetarisch
Het idee dat je helemaal vega moet zijn om groen te zijn is achterhaald, de flexitarier is in opkomst. Je hoeft niet 24/7 bezig te zijn met het verbeteren van de wereld om een verschil te kunnen maken. Laat gewoon eens een keer per week vis of vlees uit je maaltijd om mee te beginnen.

2 Plak een "ja/nee" of een "nee/nee" sticker op je brievenbus
Ik heb al jaren een "nee/nee" sticker en denk er eigenlijk niet meer over na hoeveel onnodige reclame zooi daardoor nooit mijn brievenbus bereikt. Een kleine moeite met een grote impact.

3 Neem je eigen boodschappentassen mee als je boodschappen doet
Dat scheelt echt een heleboel plastic zakjes. Bovendien zien ze er vaak ook nog veel leuker uit dan de saaie supermarkt tassen. Ik heb zelf hele vrolijke met stippen. Want dingen met stippen zijn leuker, dat weten we allemaal!

4 Kook afgepaste porties, of vries eten in, maar gooi geen eten weg!
Het verbouwen en vervoeren van eten kost nogal wat energie, het is zonde als dat in de prullenbak beland. Ga dus zuinig om met eten. Ik koop in de supermarkt ook vaak afgeprijsde artikelen om ze te redden uit de prullenbak. Het vergt wat koelkast management.Maar ook dat went.

5 Scheer niet met scheerschuim maar met olijfzeep
Geen idee waar je in Nederland aan olijfzeep kunt komen. Zelf heb ik ooit een heel groot blok in Turkije gekocht waar ik nu al jaren mee doe. Veel duurzamer en goedkoper dan die flesjes roze scheerschuim.

6 Was jezelf met zeep in plaats van douchegel
Ik zelf kan erg genieten van een lekkere douchegel dus gebruik nu de ene dag een stuk zeep en de andere dag een douchegel. Hoef ik mijn luxe niet helemaal op te geven en ben ik toch een klein beetje groen(er)

7 Gebruik een crystal deo
Ik moet bekennen, ik heb er zelf nog geen een, maar ik hoor er goede verhalen over. Als ik er een uitgeprobeerd heb zal ik zeker mijn bevindingen hier delen.

8 Gebruik wasnoten
Hiervoor geld hetzelfde, ik hoor er erg wisselende verhalen over, daarom heb ik ze nog niet uitgeprobeerd, misschien toch maar eens doen.

9 Maak een insectenhotel (en red de bij)
Ik heb de spullen in huis, nu nog even de tijd vinden om te gaan knutselen.

10 Vermijd zoveel mogelijk plastic verpakkingen
spreekt voor zich3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat je je reacties hebt verwijderd, vond het een erg fijne toevoeging

    BeantwoordenVerwijderen