woensdag 17 juli 2013

Vraag het Laura

Een tijdje geleden kreeg ik het volgende bericht in mijn Facebookmailbox.

Hoi Laura,
Ik heb een vraag aan jou als blog-expert. Ik heb een mooie fotoreportage gezien in iemands blog. Ik ken die meneer helemaal niet, maar ik zou graag naar zijn blog willen linken in een stukje voor de nieuwsbrief van de Fietsersbond Utrecht.
Denk je dat ik hem dat eerst moet vragen? (Probleem: ik kan geen e-mailadres vinden.) Of kun je zeggen: het staat op internet, dus iedereen mag er ongevraagd naar linken? Kortom, wat is volgens jou de netiquette?
Groetjes,
Guido

Na even gegiebeld te hebben, want een blog-expert? Ik? Sinds wanneer dan? En wat moet je precies doen om een expert status te krijgen? Gaf ik het volgende antwoord. 
Als je een comment kunt plaatsen zou ik het daar vragen. Dat wordt over het algemeen het meest gewaardeerd. De meeste bloggers hebben geen moeite met door linken mits de bronvermelding duidelijk is. Content over nemen is wel een probleem.
Ik had nog niet op enter geklikt of de twijfel sloeg toe. Is dit niet een beetje te persoonlijk? Ik zou het fijn vinden als het van te voren (of achteraf) wordt verteld. Maar alle keren dat ik mezelf terug vond ik een nieuwsbrief of iets dergelijks zonder dat ik dat wist maar met mijn naam en een link naar mijn oorspronkelijke blogpost vond ik dat eigenlijk helemaal niet erg. Zolang je mijn teksten niet overneemt en doet alsof je ze zelf geschreven hebt vind ik het alleen maar leuk dat je mijn blog onder de aandacht wilt brengen. 
En jij? Hoe denk jij hierover? 

4 opmerkingen:

  1. Als blogger vind ik het alleen maar fantastisch als iemand mijn teksten (of foto's) leuk vindt. Dus sowieso is het dan prettig als iemand me laat weten dat ze me (mijn blogpost) ergens vermelden.

    Maar auteursrechtelijk gezien is dat niet nodig als iemand alleen wil linken naar een blogpost. Linken mag altijd of je dat als blogger nou leuk vindt of niet. Je mag zelfs een klein beetje tekst overnemen als citaat zonder toestemming hoewel je dan wel aan enkele voorwaarden moet voldoen. Wil je teksten of foto's gebruiken in dat stukje in een nieuwsbrief, dan moet je echter perse toestemming hebben want anders maak je inbreuk op het auteursrecht van die persoon.

    Uiteindelijk leiden alle wegen toch naar Rome en heb je dus prima advies gegeven: neem hoe dan ook contact op met die meneer. Voor alleen een link is dat dus niet nodig maar hij zal het zeker waarderen. Wil je meer van hem overnemen in die nieuwsbrief dan moet hij daarvoor toestemming geven en de kans dat hij dat doet is aanzienlijk groter als je het netjes vooraf vraagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor je uitvoerige antwoord Raymond

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik doe dat zelf regelmatig : ik heb namelijk een rubriek op mijn blog die ' blog in de kijker ' heet en soms maak ik een verzameling van patronen of recepten van andere blogs.
    Maar ik laat er geen twijfel over zijn dat ik de foto's/patronen/recepten niet maakte en link altijd terug naar de betreffende blog.
    Ik vind ook dat dat moet kunnen.
    Ik vind het zelf ook plezant als men dat op die manier met mijn blog doet.
    Maar als ik de meneer van hierboven moet geloven mag ik dat eigenlijk niet ?

    Een tijdje geleden echter ontdekte ik ene blog waarvan de maakster elke dag een haakpatroon publiceerde dat ze gewoon ergens had gecopieerd. Ook van mij stond er 1 op.
    M%aar zij zette er niks bij mbt de bron en deed net alsof het van haarzelf was. Dat vind ik niet kunnen. Omdat ik nogal wat van die patronen herkende heb ik iedereen die ik herkende een mail gestuurd om hen daarop te wijzen en heb ik de dame in kwestie laten weten dat dat echt niet kon op die manier en ze is er mee ogehouden en heeft ze allemaal weer verwijderd. Ze zag echter het probleem niet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is idd niet netjes M(i)e. Wel fijn dat die mevrouw ze verwijderd heeft. Jammer dat ze het probleem niet ziet. Maar dat zegt meer over haar dan over jou.

      Verwijderen