woensdag 1 mei 2013

Heksenfeesten

Op Twitter kreeg ik de vraag of wij heksen ook iets vieren met Pinksteren. Daar kan ik kort over zijn, nee dat doen we niet. Wat vieren we dan wel? Er zijn 8 jaar feesten, welk van deze feesten als belangrijkst wordt ervaren ligt heel erg aan persoonlijke voorkeuren en tot welke stroming je behoort. Ook de invulling van de feesten kan verschillen per individu en stroming. Het verschil in stromingen is te vergelijken met het verschil tussen Katholieken en Protestanten of anderszins christenen.  Het zijn nuance verschillen die ogenschijnlijk niet opvallen, maar als je tot een van de groepen behoort of juist niet zijn ze een wereld van verschil.

Er zijn 4 feesten te onderscheiden die het veranderen van de seizoenen markeren. Deze feesten vallen daarom ook ongeveer samen met belangrijke christelijke feesten die eigenlijk ook seizoenen markeren.

Yule, ofwel midwinter, 21 december heeft overeenkomsten met het kerstfeest, zoals het binnen halen van een altijd groene boom om die te versieren.

Ostara, ofwel lenteviering, 21 maart heeft overeenkomsten met Pasen, het rood verven van eieren.

Litha, ofwel midzomer 21 juni kwa tijd valt dit rond Pinksteren, verder zijn er geen overeenkomsten.

Mabon ofwel herfstviering 21 September

Daarnaast kennen we 4 oogstfeesten. Die hun oorsprong vinden in belangrijke punten in de landbouw.

Samhain ook wel Halloween Allerheiligen, 31 oktober, heksen zien deze datum als nieuwjaar. Het feest heeft weinig te maken met Amerikaanse verkleedpartijen, al die je dat er steeds vaker een combinatie van het rituele feest en het verkleedfeest word gevierd. Er word eer betoond aan de doden. Het einde van de zomer en het sterven van de god (die in de zomer weer opnieuw geboren word) zie je ook terug in de natuur die afsterft.

Imbolc, 1 Februari  
We eren de maagdelijke godin en de terugkeer van het licht. Ook dit zie je terug in de natuur. De dagen worden weer langer en de nachten weer korter.

Beltane, 1 mei
We vieren de gemeenschap van de God en de Godin (heilige huwelijk) en dit is dus een seksueel feest. Mochten mensen dit in groepen vieren zal die gemeenschap symbolisch verbeeld worden met een kelk en een Athame (ritueel mes). Voor mensen die het vieren door daadwerkelijk gemeenschap te hebben zal het bijna altijd een privéfeestje zijn. Tevens markeert deze datum het einde van de winter.

Lammas of Lughnasadh, 1 augustus
Eren van de heiligheid van het goddelijke huwelijk, eren van de zonnegod en de oogst.

Daarnaast worden er ook maanfeesten gevierd, waar ik al eerder over schreef en hier te lezen is.

2 opmerkingen:

  1. Zeer interessant om te lezen. Komt een beetje overeen met de Keltische feesten zoals ik die gelezen heb in het boek De nevelen van Avalon en de trilogie Heer der Wolven/De verloren Prins/De gouden Engel. Gaat over Ierse rituelen rondom Samain en Beltane enzo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daarom tipte ik je dit blogje even ;)
    In veel van die fantasie boeken staan rituelen die mensen ook nu nog echt uitvoeren.

    BeantwoordenVerwijderen